فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/08
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مصطفی رضایی، اسدالله یاوری* صفحات 1-32
    تا پیش از تصویب قانون برگزاری مناقصات، اختلافات راجع به مناقصات در دادگاه های عمومی رسیدگی می شد، اما این قانون رسیدگی به دعاوی بین مناقصه گر و مناقصه گزار را در صلاحیت هیات رسیدگی به شکایات قانون برگزاری مناقصات قرار داد. بدون شک تاسیس این هیات به دلیل دادرسی ساده، رایگان و تخصصی آن نسبت به دادگاه های عمومی، گام مثبتی است. با وجود این، آیین رسیدگی این هیات از حیث اصول دادرسی منصفانه واجد ضعفهایی است که می تواند عملکرد آن را زیر سوال ببرد. اگر هدف دادرسی احقاق حق باشد، بنابراین راه رسیدن به حق باید منصفانه باشد. در غیر این صورت، دادرسی فاقد ارزش است، خواه دادرسی در دادگاه باشد، خواه در مرجعی شبه قضایی. مطالعات این پژوهش نشانگر آن است که اصولی همچون حق دادخواهی، بی طرفی، دسترسی به آرا و برخورداری از وکیل در این مرجع رسیدگی رعایت نمی شود. اقامه دعوا منوط به نظر رییس دستگاه مناقصه گزار شده است، اکثر اعضای هیات مقامات قوه مجریه هستند، آرای هیات منتشر نمی شوند و حق برخورداری از وکیل در قانون اساسنامه هیات تصریح نشده است. لذا قوانین و مقررات مربوط و رویه این مرجع باید اصلاح شوند.
    کلیدواژگان: مناقصه، دادرسی منصفانه، دادخواهی، بی طرفی، شفافیت، تساوی سلاح ها
  • مصطفی منصوریان، حمید نظریان*، مرتضی پورسلطانی صفحات 33-63
    ویژگی های خاص قانون اساسی در کنار محدودیت مندرجات آن سبب شده، در بسیاری از موارد، این قانون قابلیت بازتاب دادن احکام متناظر با همه مفاهیم و نهادهای موجود در روابط اجتماعی در سطح جامعه سیاسی را نداشته باشد. از طرفی، مطابق اصول 71 و 72 قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی دارای صلاحیت عام قانونگذاری در چهارچوب احکام مذهب رسمی کشور واصول قانون اساسی است. ازاین رو، قابل تصور است که موضوعات مورد قانون گذاری گستره وسیعی از مفاهیم و نهادهای اجتماعی را در بر بگیرند که در برخی موارد حکم مستقیمی در آن باره در قانون اساسی وجود نداشته باشد. وجود چنین امری باعث میشود تشخیص مغایرت مصوبات مجلس با قانون اساسی در محدوده سکوت این قانون با دشواری هایی همراه باشد. پژوهش حاضر مبتنی بر روش تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به دنبال یافتن پاسخ برای این پرسش است که ضوابط قانون گذاری یا ورود مجلس شورای اسلامی درموارد سکوت قانون اساسی چیست واین ضوابط تاچه میزان دررویه شورای نگهبان رعایت گردیده اند. یافته های پژوهش نشان داد به صورت کلی دو معیار «عدم تضعیف قواعد حمایتکننده از حقوق و آزادیهای افراد» و «تغییر ندادن تعادل موجود در قواعد سازماندهنده قوای عمومی» جهت سنجش مصوبات مجلس در حوزه سکوت قانون اساسی قابل استفاده است. شورای نگهبان دربرخی موارد به صورت ضمنی به معیارهای مذکور عنایت داشته و درمواردی نیز به آنها توجهی نداشته است.
    کلیدواژگان: سکوت قانون اساسی، ضوابط قانون گذاری، تفسیر قانون اساسی، شورای نگهبان، حقوق سازمان دهنده قوای عمومی، قواعد حمایت کننده از حقوق و آزادی ها
  • محسن شریفی* صفحات 65-91

    در اهمیت محیط زیست همین بس که اصل پنجاهم قانون اساسی حیات رو به رشد نسل امروز و فردا را در گرو حفظ آن دانسته است. صورت موکد حمایت از این موهبت الهی، کاربست تدبیرهای کیفری در قبال رفتارهای مخرب آن است. ضرورتی که در منبع های بین المللی از جمله اعلامیه ی استکهلم و کنوانسیون استراسبورگ نیز احساس شده است. نظام کیفری ایران در این راستا، مقرره های معتنابهی را در گذر زمان وضع و هر بار در بعدی جرم انگاری و کیفرگذاری کرده است. شدت این اهتمام را می توان در افساد فی الارض پنداشتن پخش گسترده ی مواد سمی و میکروبی خطرناک توسط ماده ی (286) قانون مجازات اسلامی ملاحظه کرد. به رغم این، یافته های این پژوهش که روش آن توصیفی-تحلیلی است و ابزار گردآوری اطلاعات ا ش کتاب خانه ای، دلالت دارد که هم چنان نقص هایی متوجه سیاست کیفری کنونی است که از جمله ی آن ها، عدم جرم انگاری برخی رفتارهای تهدید کننده محیط زیست، تحدید اختیارات سازمان های مردم نهاد در تعقیب متخلفان این حیطه، عدم مسوولیت کیفری دولت در تعرض به پدیده ی مزبور و نابازدارندگی جزای نقدی اغلب بزه های سبز است. این نوشتار، در تشریح این موردها و چاره جویی برای برون رفت از مشکل کوشیده است.

    کلیدواژگان: محیط زیست، تابعان حقوق کیفری، جرم زیست محیطی، مسوولیت کیفری، ضمانت اجرای کیفری
  • علیرضا یزدانیان* صفحات 93-128

    تا پیش از تصویب قانون برگزاری مناقصات، اختلافات راجع به مناقصات در دادگاه های عمومی رسیدگی می شد، اما این قانون رسیدگی به دعاوی بین مناقصه گر و مناقصه گزار را در صلاحیت هییت رسیدگی به شکایات قانون برگزاری مناقصات قرار داد. بدون شک تاسیس این هییت به دلیل دادرسی ساده، رایگان و تخصصی آن نسبت به دادگاه های عمومی، گام مثبتی است. با وجود این، آیین رسیدگی این هییت از حیث اصول دادرسی منصفانه واجد ضعف هایی است که می تواند عملکرد آن را زیر سوال ببرد. اگر هدف دادرسی احقاق حق باشد، بنابراین راه رسیدن به حق باید منصفانه باشد. در غیر این صورت، دادرسی فاقد ارزش است، خواه دادرسی در دادگاه باشد، خواه در مرجعی شبه قضایی؛ بنابراین، در این مقاله تلاش کردیم که آیین رسیدگی این هییت از منظر اصول دادرسی منصفانه بررسی کنیم و پرسش اصلی این است که اصول دادرسی منصفانه تا چه اندازه ای در این هییت اجرا می شود؟ مطالعات این پژوهش نشانگر آن است که اصولی همچون حق دادخواهی، بی طرفی، دسترسی به آرا و برخورداری از وکیل در این مرجع رسیدگی رعایت نمی شود. اقامه دعوا منوط به نظر رییس دستگاه مناقصه گزار شده است، اکثر اعضای هییت مقام های قوه مجریه هستند، آرای هییت منتشر نمی شوند و حق برخورداری از وکیل در قانون اساسنامه هییت تصریح نشده است. لذا قوانین و مقررات مربوط و رویه این مرجع باید اصلاح شوند.

    کلیدواژگان: بی طرفی، تساوی سلاح ها، دادخواهی، دادرسی منصفانه، شفافیت، مناقصه
  • علیرضا فصیحی زاده، محمد امینی* صفحات 129-166
    برای وکیل تعهداتی از سنخ تکالیف قانونی و نه تعهدات قراردادی که بتوان الزام او را به انجام آن ها خواست، بیان شده است. از جمله ی این تکالیف، رعایت مصلحت موکل و عدم تجاوز از حدود اختیار اعطایی است که مقنن در ماده 667 ق.م به آن اذعان داشته است. براین اساس در تحقیق حاضر این سوال مطرح است که آیا عمل وکیل در قلمرو اختیار برابر است با رعایت مصلحت موکل و یا اینکه هر کدام از این دو با دیگری متفاوت است و عمل به هر یک از آن ها، وکیل را از انجام مورد دیگر بی نیاز نخواهد کرد؟ به عبارتی، آیا میان قلمرو اختیار و مصلحت، وحدت وجود دارد یا تعدد؟ نگارندگان پس از مطالعه تالیفات حقوقی و آثار فقیهان، به این نتیجه دست یافتند که عمل در حدود اختیار و رعایت مصلحت واحد نیست و هر کدام مجزا از دیگری است و وکیل باید هر کدام از این ها را در عرض یکدیگر انجام دهد. هم چنین با ترسیم گستره مصلحت، مشخص شد که با پذیرش تیوری تعدد، ضمانت اجرای عدم رعایت مصلحت یک حکم بیشتر نیست و نیازی به بیان فروض سه گانه ای که در تالیفات حقوقی وجود دارد، نمی باشد و از آنجا که رعایت مصلحت یک تکلیف است، میان رعایت و عدم رعایت آن، وجه سومی قابل تصور نیست.
    کلیدواژگان: تعهد قانونی، قلمرو اختیار، قلمرو مصلحت، نظریه تعدد، ماده 667 ق.م، نظم عمومی
  • طاها عرب اسدی*، حسن بادینی، امیر غفاری صفحات 167-200
    درجه بندی تقصیر به مراتب مختلف، پیچیدگی های بسیاری در عالم حقوق دارد. به همین روی، برخی به کل منکر هرگونه درجه بندی گردیده و برخی دیگر، برای آن مراتب بسیاری متصور شده اند. در این مقاله، و با هدف سامان دادن به این تشتت، دیدگاهی جدید در این خصوص مورد پذیرش قرار گرفته است. به عبارتی، در کنار به رسمیت شناختن اصل مشکک بودن مفهوم تقصیر، حدود این درجات نیز مورد واکاوی قرار گرفته است. به طوری که در کنار داشتن معیارهای شخصی برای شناسایی رفتار عمدی، از ضوابط عینی نیز برای تکمیل آن استفاده نماید. این مفهوم از تقصیر، که در مرز میان عمد و غیرعمد قرار می گیرد، نیاز به پشتوانه ای حقوقی دارد تا به محک اندیشه حقوق دانان سیقل خورده و پس از تنقیح، به عنوان ضابطه ای کلی برای پوشش رفتارهای عمدی از آن یاد شود. در این میان، با مصادیق متعددی از انواع دیگر تقصیر روبه رو می شویم که بی آن که واجد وصف عمدی باشند، از تقصیر عادی صرف نیز فاصله گرفته اند. به طور مثال، به هنگام بررسی برخی مواد قانون مجازات، خسارت تنبیهی و یا مقررات حوزه حقوق بیمه، خواهیم دید که قانون گذار به برخی از انواع تقصیرها چون مستی، عدم تعادل ناشی از مصرف مواد مخدر و... به طور خاص اشاره نموده و آثاری چون پرداخت خسارت مضاعف، یا رجوع بیمه گر، برای آن در نظر گرفته است.
    کلیدواژگان: درجه بندی تقصیر، تقصیر بی پروایانه، تقصیر سنگین، تقصیر در حکم عمد
  • مژده ظفری*، مرتضی شهبازی نیا، مهرزاد ابدالی، سید الهام الدین شریفی صفحات 201-228
    در حقوق ایران و امریکا در خصوص شرطیت یا مانعیت تقصیر در مسیولیت قراردادی میان حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد. بنابراین این بحث مطرح می شود که آیا اساسا تقصیر در ایجاد مسیولیت قراردادی نقش دارد یا خیر؟ قایلین به مانعیت تقصیر معتقدند از آنجا که صحبتی از تقصیر در حقوق ایران نشده است فلذا به محض عدم انجام تعهد، متعهد مسیول است و برخی از حقوقدانان امریکا بیان می دارند که قرارداد یک نوع انتخاب بین اجرای تعهد و پرداخت خسارت است. براین اساس نتیجه می گیرند که تقصیر در قراردادها جایگاهی ندارد و «مانع» تلقی می شود.حال آنکه به نظر تقصیر شرطیت دارد؛ چراکه وجود تقصیر در مسیولیت قراردادی موجب پیشگیری از نقض تعهد و برقراری یک رابطه ی عادله میان طرفین و تشویق به مقابله با ورود خسارت است تا منفعت هر دو طرف قرارداد افزایش یابد. هدف از این مقاله مطالعه تطبیقی تحلیل شرطیت یا مانعیت تقصیر همراه با تحلیل نظرات با روش توصیفی- تحلیلی می باشد و پرسش اصلی مقاله این است: آیا تقصیر در حقوق قراردادها شرط در ایجاد مسیولیت قراردادی است یا مانع؟در این مقاله فرضیه این است که تقصیر در حقوق قراردادها شرطیت داشته و آثار متعددی به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت قراردادی، مانعیت تقصیر، شرطیت تقصیر
  • متین لاله زاری*، رضا دریائی، رضا مقصودی پاشاکی صفحات 229-262
    مطابق قاعده بی احتیاطی مشترک، به میزان سهمی که زیان دیده در ورود آسیب دارد، از مسیولیت زیان زننده کاسته می-شود. پرسش قابل طرح در این خصوص این است که اگر زیان دیده شخص صغیری باشد و عمل او در کنار عمل زیان بار شخص ثالث موجب تحمیل خسارت گردد، آیا همچنان قاعده بی احتیاطی مشترک قابل اعمال است؟ در حقوق ایران نظر به سکوت قانون و رویه قضایی، پاسخ به پرسش بر بنیاد قواعد عمومی، مثبت است. درحقوق انگلیس، هم در رویه قضایی و هم در پارلمان این مهم به صورت مستقل مورد توجه قرار گرفته است و مباحث جالب توجهی در خصوص شمول بی احتیاطی مشترک نسبت به صغیر مطرح می گردد. بااین وجود، تحقیق نشان می دهد از یکسو؛ برای تشخیص ارتکاب بی احتیاطی صغیر، به جای توجه به معیار عینی، باید به معیار ذهنی؛ مانند میزان درک و تجربه یک صغیر توجه نمود و ازاین طریق در بسیاری از موارد با بی احتیاط محسوب ننمودن او، از نتایج ناعادلانه اجتناب نمود. از سوی دیگر به دلیل اهمیت نقش والدین در جلوگیری از ورود آسیب به فرزندان صغیر، باید محدوده تکلیف به مراقبت سرپرستان در خصوص افعال صغیر در خانواده مشخص گردد؛ زیرا اگر نقض تکلیف مراقبتی والدین کودک را در وضعیتی قرار دهد که آسیب وارده مستقیما از بی احتیاطی ناشی شود و قابل پیش بینی باشد که فقدان مراقبت از فرزند در این موقعیت احتمالا به آسیب منجر خواهد شد،
    کلیدواژگان: بی احتیاطی مشترک، صغیر، معیار عینی، معیار ذهنی، تکلیف به مراقبت والدین
  • مسعود فریادی* صفحات 263-296
    یکی از راهبردهای اصلی در مدیریت پسماند، کاهش تولید این مواد زیانبار در جریان تولید و مصرف کالاها است که برای این منظور اتخاذ سازکارهای مختلف از جمله تدابیر حقوقی برای به حداقل رساندن تولید این مواد در سه مرحله تولید، عرضه و مصرف کالا لازم می نماید. این مقاله به روش توصیفی، تحلیلی و آسیب شناسی حقوقی و با هدف شاخت خلاءهای قانونی در کاهش تولید پسماند به بررسی این مساله می پردازد که آیا در حقوق محیط زیست و حقوق کالا در ایران با توجه به جدی بودن معضل تولید و انباشت پسماندها، سازکارهای مقتضی برای پیشگیری از تولید پسماند و در نتیجه حفاظت محیط زیست و صیانت از منابع طبیعی اتخاذ شده است یا نه و اینکه چالشهای موجود کدام است؟ این مقاله با ارایه یک مبنای نظری و ارایه الگویی برای مقررات گذاری برای کاهش تولید پسماند در سه مرحله، سرانجام نتیجه می گیرد که سازکارهای مقتضی برای به حداقل رساندن تولید پسماند در قانون مدیریت پسماندها و قوانین مرتبط دیگر ارایه نشده و لازم است تا با اصلاح این قوانین تدابیر مناسب برای الزام، تسهیل و تشویق کاهش تولید پسماند اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: کاهش پسماند، مدیریت پسماند، حقوق محیط زیست، اصل پیشگیری، تولید پایدار، منابع طبیعی
  • آیدا حیدری*، محمد امامی، هادی صادقی اول صفحات 297-334
    موضوع اصلی پژوهش حاضر تبیین مفهوم حق اخلاقی و بررسی نسبت میان حق قانونی و اخلاقی با تاکید بر منظومه حقوق شهروندی است. ضمن بررسی مبانی حق اخلاقی از منظر دو ایده اخلاق کانتی و حقوق طبیعی به این پرسش خواهیم پرداخت که چگونه می توان بر مبنای تبیین فلسفه حق به سمت تحقق نوعی اخلاق گرایی در حوزه امورات شهروندی حرکت نمود تا از دل تحقق همین منظومه اخلاق گرایی، امکان اجرای بهینه و موثر رویکردهای قانونی و حقوقی بیشتر فراهم گردد و شهروندان به جای احساس اجبار در اطاعت از قانون، اخلاقا خود را مکلف به تبعیت از قانون بپندارند؟ یافته های این پژوهش که به شیوه توصیفی و تحلیلی جمع آوری شده است، قایل بوجود حق اخلاقی و بر این باور است که اشخاص زمانی رفتار خویش را با قاعده هم سو می کنند که الگوی اخلاقی را بمثابه یک استاندارد رفتاری ببیند، بنابراین فرضیه نوشتار حاضر آن است که با تلقی حقوق شهروندی بمثابه حقوقی اخلاقی و با توجه به ارزش های درونی شکل گرفته و تایید شده در قالب حقوق شهروندی، می توان مشروعیت هنجارهای قانونی را بدلیل برخورداری از این خصیصه یعنی همسو بودن با اخلاق پذیرفت و در اطاعت و وفاداری به قانون عنصر تکلیف را با اجبار و کاربست ضمانت اجراهای خرد و کلان جایگزین کرد که در عمل به ارتباطی دوسویه میان دولت و شهروند می-انجامد. .
    کلیدواژگان: حق، حق اخلاقی، حق قانونی، حقوق شهروندی
  • مرضیه داوری لنگرودی*، جلیل قنواتی، علیرضا فصیحی زاده صفحات 335-356
    تعارض عدالت و آزادی قدمتی به طول حقوق قراردادها دارد. با وجود بحث و اختلاف در لزوم صیانت از عدالت و اعمال محدودیت بر آزادی اراده، سالیان سال، آزادی قراردادی در مسیر تامین منافع افراد و عدالت توزیعی در اجتماع حکمفرمایی می کرد. اما گذر زمان و مناسبات اقتصادی جوامع، پیش فرض های اصل آزاده اراده را متزلزل ساخت. عرصه استفاده از قراردادهای استاندارد بیش از سایر قراردادها، مبتنی بر توجیه آزادی طرفین در استفاده از این فرم ها و البته صرفه جویی در زمان، هزینه ها و استفاده از موقعیت برتر معاملی در تحمیل شرایط قراردادی است. سوءاستفاده از این آزادی اراده، توجیهی بر تحدید این اصل و گرایش بر رعایت عدالت قراردادی شد. فقدان آزادی اراده همه طرف های قرارداد، نابرابری قدرت معاملی و نارسایی بازار از عمده ترین دلایل گرایش به اداره قراردادهای استاندارد است. نگارنده سعی بر این دارد تا ضمن بررسی تطبیقی این ادله، اعتبار آن ها را با توجه به انتقادات مطروحه بسنجد.
    کلیدواژگان: آزادی اراده، آزادی قراردادی، اداره قرارداد، قرارداد استاندارد، عدالت قراردادی
  • محمدصادق محمدی قهفرخی*، غلامحسین الهام صفحات 357-386

    عصر پهلوی، عصر تثبیت مدرنیسم کیفری است. حکومت پهلوی در این دوره، اعتبار احکام شرعی را به طور حداقلی می-پذیرد، ولی آن چه که مشهود است، این است که حکومت بعد از تثبیت پایه های قدرت خویش اقدام به زدودن اعتبار احکام شرعی از متن قوانین کیفری کرد. گفتمان «مدرنیسم کیفری» در این عصر با طرد محورهای گفتمانی «کیفر شرعی» در پی مستحکم نمودن جای پای خود در متن تحولات کیفر در این دوره است. ورود آموزه های مدرن فلسفی و حقوق کیفری، تاثیر از دستاودرهای نوین جرم شناسی و نظام حقوقی کشور فرانسه و نقش گفتمان «کیفر سلطنتی» در تثبیت قدرت و پایه-های حکومت پهلوی را می توان از مهم ترین عوامل موثر بر تحولات کیفر در این عصر دانست. پرسش های مطرح در خصوص مجازات های این عصر این است که اولا چه گفتمان هایی در متن تحولات کیفر این عصر حاضر بوده اند و ثانیا عوامل موثر و نقش این عوامل در قدرت یافتن این گفتمان ها به چه میزان بوده است. مسیله اصلی پژوهش، تبیین نقش و تاثیر گفتمان های حاضر در متن تحولات کیفر در عصر پهلوی است. پژوهشگر در این مقاله با بهره جستن از روش تحقیق کیفی «روش عملیاتی تحلیل گفتمان (پدام)» به تحلیل گفتمانی کیفر در عصر پهلوی می پردازد.

    کلیدواژگان: اندیشه کیفری، تحولات حقوق کیفری، روش عملیاتی تحلیل گفتمان (پدام)، عصر پهلوی، کیفر
  • عقیل محمدی*، هیوا حاجی ملا صفحات 387-420
    حق بر آب در زمره ی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که مورد تایید اسناد بین المللی قرار گرفته است و خود پیش شرط برخی حق های بشری دیگر از جمله حق بر حیات می باشد. . در اجرای این حق، دولتها متعهدند که دسترسی بشر به آب سالم و کافی برای مصارف آشامیدنی، بهداشتی و خانگی را فراهم کنند. اگرچه تعهد به اجرای حقوق بشر از جمله حق بر آب به گونه ای ایجاد شده است که اساسا دولتها را در مواقع اتخاذ اقدامات در قلمرو سرزمینی آنها ملزم می کند، اما مستند به دکترین، رویکرد نهادهای حقوق همچون کمیته ی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و نیز آراء دیوان بین المللی دادگستری، مشخص می شود که تعهد دولتها به اجرای حق بر آب به فراتر از سرزمین آنها نیز تسری می یابد. نظر به این موضوع، این مقاله مبتنی بر یک روش توصیفی- تحلیلی به این سوال پاسخ می دهد که در نظام بین المللی حقوق بشر، دولتها به چه شکل می توانند تعهدشان به اجرای فراسرزمینی حق بر آب را اجرا کنند؟ مقاله استدلال می کند که همانند دیگر حق های بشری نسل دوم، دولتها متعهد به احترام، حمایت و ایفاء (در دو سطح تعهدات حداکثری و محوری حداقلی) حق بر آب فراتر از سرزمینشان می باشند.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حق بر آب، صلاحیت فراسرزمینی، تعهد به احترام، تعهد به حمایت، تعهد به ایفاء
|
  • Mostafa Rezaei, Asadollah Yavari * Pages 1-32
    Until the enactment of the Public Procurement Law, disputes over tenders were heard in public courts. Nevertheless, the law placed litigation between the tenderer and the contracting authorities within the jurisdiction of the procurement complaints’ committee of trial. Indubitably, the establishment of this committee is a positive step due to the simple, free and specialized proceedings of this committee towards public courts. Nonetheless, the committee’s procedural rules suffer from some defects in terms of the principles of a fair trial, which could impugn its performance. If the trial's purpose is to realize the right, then the way to reach the right shall be just. Otherwise, the trial is rendered futile, whether it is held in a court or in a tribunal-like entity. The findings of the present study indicate that principles such as the right to litigation, impartiality, access to verdicts and having a lawyer are not observed in such committees. Litigation is subject to the opinion of the chairman of the contracting authority, most of the members of the committee are officials of the executive branch, the board's verdicts are not published and the right to have a lawyer is not stipulated in the committee’s charter. Ergo, the pertinent laws and regulations as well as the procedure of the aforementioned committees should be amended.
    Keywords: Procurement, fair trial, Litigation, Impartiality, transparency, Equality of Arms
  • Mostafa Mansourian, Hamid Nazarian *, Morteza Poursoltani Pages 33-63
    Based on Articles 71 and 72 of the Constitution, the Islamic Consultative Assembly has the general legislative power within the framework of the provisions of the official religion of the country and the principles of the Constitution.Therefore, it is conceivable that the subjects to be legislated cover a wide range of social concepts and institutions for which there is no direct provision in the constitution. The existence of such an issue makes it difficult to determine the inconsistency of parliamentary resolutions with the constitution within the silence of this law.The present study is based on analytical method and using library resources to find the answer to the question "What are the criteria for legislation or the role of the Islamic Consultative Assembly in cases of constitutional silence?" and "How well these rules have been followed in the practice of the guardian Council."The findings showed that in general, the two criteria "rules that protect the rights and freedoms of individuals should not be weakened" and "the balance in the rules of organizing public forces should not be disturbed" can be used to measure parliamentary approvals in the field of constitutional silence.
    Keywords: Silence of the Constitution, Criteria for legislation, Interpretation of the Constitution, guardian Council, Rights of the organizer of public forces, Rules protecting rights, freedoms
  • Mohsen Sharifi * Pages 65-91

    In the importance of the environment, it is enough that Article 50 of the Constitution states that the growing life of today and tomorrow depends on its preservation. A strong form of support for this divine gift is the application of criminal measures against its destructive behaviors. The need has also been felt in international sources, including the Stockholm Declaration and the Strasbourg Convention. In this regard, the Iranian penal system has established significant regulations over time and each time in the dimension of "criminalization" and punishment. The intensity of this effort can be seen in the corruption of the filial pity of the widespread distribution of dangerous toxic and microbial substances by Article (286) of the Islamic Penal Code. The findings of this research, which is a descriptive-analytical method and a library data collection tool, show that there are also flaws in the current penal policy, the open face of which is The non-criminalization of some environmentally threatening behaviors, the limitation of the authority of non-governmental organizations to protect the environment, the lack of criminal responsibility of the government for violating this divine gift, and the lack of guarantee guarantee the execution of fines for most crimes in this realm.

    Keywords: Environment, Criminal Law Subjects, Environmental Crime, Criminal liability, Criminal Enforcement Guarantee
  • Alireza Yazdanian * Pages 93-128

    The increasing growth of transnational corporations and their profound effects on the human life requires an appropriate and effective legal system. In this regard, the issue of remedy for human rights violations, committed by these companies is one of the serious challenges in the international and domestic legal system. On the one hand, despite the international nature of transnational corporations, the international liability of transnational corporations has yet to be defined in inetrantional human right law. On the other hand, due to the complex and transnational structure of these companies, there are serious challenges and obstacles in establishing civil liability in the domestic system for the damages caused by the harmful activities of these companies. This article aims to analyze the incompatibility between the traditional elements of civil liability with the complex structures of transnational corporations, therefore to answer the question of how the remedy can be provided in case of violation of human rights committed by transnational corporations. Can the extension of the traditional elements of civil liability in a fuzzy logic, adapt the civil liability mechanism to the needs of complex structures of transnational corporations, or should we seek remedy in a mechanism beyond civil liability?

    Keywords: civil liability, Transnational Corporations, Human rights, Right to Compensation, Fuzzy Logic
  • Alireza Fasihizadeh, Mohammad Amini * Pages 129-166
    Obligations of the type of legal duties are stated for the lawyer and not contractual obligations that can be requested to be fulfilled. Among these duties are observing the interests of the client and not exceeding the limits of the granting authority mentioned by the legislator in Article 667 of the Civil Code. In this study, we seek to investigate whether the action of the attorney within the given authority is the same as the observance of the client's interest or that each of the permission and interest is different from the other and acting on each of them prevents the attorney from doing the case? In other words, is there unity or discretion between permission and interest? After researching the law books and the writings of the jurists, the authors came to the conclusion that permission (authority) and interest are not the same and each is different from the other, and the attorney should do each of these within each other. Also, by drawing the scope of interest, it became clear that by accepting the theory of multiplicity, the guarantee of non-observance of interest is not more than one case and there is no need to express the three assumptions that exist in legal writings.
    Keywords: Legal obligation, The realm of authority, the realm of expediency, the theory of plurality, Article 667 of the Civil Code, Public Order
  • Taha Arabasadi *, Hassan Badini, Amir Ghaffari Pages 167-200
    Classification of negligence into different levels, is a complex legal issue. Therefore, some commentators have entirely rejected its multi-layered nature and some others have identified its different levels. In an attempt to make sense of the nature of negligence, we have put foreward a new thesis. We have adopted a dualist approach in identification of the nature of negligence in the sense that while in principle resort should be made to subjective criteria in making sense of negligence, one must also take objective criteria into account. Accordingly, one faces instances where negligence is not of an ordinary nature nor an intentional one. In said instances, law confers certain effects on the acts commited. For instance, under Iranian Penal Code and Insurance Code, binging and excessive drug use entail consequences such as coupled damages and claims made by insurers for refund.
    Keywords: Classification of negligence, Recklessness, Gross negligence, Inexcusable Negligence
  • Mozhdeh Zafari *, Morteza Shahbazinia, Mehrzad Abdali, Seyed Alhamuddin Sharifi Pages 201-228
    There is a disagreement between lawyers in Iranian and American law with respect to conditionality or preventiveness of fault in contract liability. Therefore, the question is raised whether fault basically contributes to contract liability or not? Those who believe in preventiveness of fault state that since there is no reference to fault in Iranian law, thus the obligor is liable as soon as he fails to fulfil the obligation and some American lawyers state that a contract is a choice between obligation fulfillment and damage payment; therefore they conclude that fault has no place in contracts and is considered as a "preventive factor". However, it seems that fault has a conditional state because its contribution to contract liability prevents contract breaches, creates a fair relationship between the parties and encourages confronting damages to increase benefits for both parties to the contract. The aim of present comparative study is to analyze conditionality or preventiveness of fault together with analysis of related opinions using a descriptive-analytical methodology and the main research question is that whether fault in contract law is a condition to creation of contract liability or prevent it? The hypothesis of present study argues for conditionality of fault and its multiple consequences.
    Keywords: contract liability, conditionality of fault, preventiveness of fault
  • Matin Lalehzari *, Reza Daryaee, Reza Maghsoody Pages 229-262
    According to the rule of contributory negligence the extent of victim`s involvement will reduce the amount of tortfeasor`s liability. When victim be a minor person and his or her action along with the third party’s harmful action cause damage, the question is can still apply the rule of contributory negligence? And as a result the rule of contributory negligence reduces the scope of tortfeasor`s liablity? In Iran law, given the silence of law and judicial practice, the answer to the question on the basis of general rules is positive. In England law, both in the judiciary and in parliament, this issue has been considered independently and there are interesting discussions in this regard. However, as a general rule it can be said that under the Common Causes of Reform Act of contributory negligence 1945, generally every person, both minor and major, is subject to contributory negligence and as a result is divided into liability. However, research shows that, on the one hand, in order to distinguish minor`s negligence, rather than objectively and specifically the factor of age, to avoiding of unfair consequences must consider subjective criteria, such as the extent of his or her understanding and experience. .
    Keywords: Contributory Negligence, Minor, Objective test, Subjective test, Parental care task
  • Masoud Faryadi * Pages 263-296
    Waste minimization is the first process of waste management hierarchy which requires various legal mechanisms to minimize the amounts of produced wastes. The main question of this article is whether are there appropriate legal mechanisms for waste prevention in Iran’s environmental law or not and what are the legal challenges in this field? This article based on a descriptive and analytical method, exercises the legal challenges and lacunas in minimization of waste in three stages of waste generation: production, supply and consumption of the products. The study explores the deficits of the Waste Management Act of Iran and other production laws in this regard. Finally, it concludes that the lack of appropriate obligatory, voluntary and accelerative instruments for prevention of waste production, will undermine the waste management system in Iran and so taking necessary legal devices for waste prevention is demanded.
    Keywords: Waste minimization, Waste management, environmental law, Prevention principle, Sustainable production, Natural resources
  • Aida Heidary *, Mohammad Imami, Hadi Sadeghi Aval Pages 297-334
    The main issue of this research is to explain the moral right and examine the ratio of legal right and moral right with emphasis on the citizenship rights system. While examining the moral foundation of rights from the perspective of Kant and natural right, we take this question into account that How can we move towards the realization of a kind of ethicism in the field of citizenship based on the explanation of jurisprudence and provide more effective implementation of legal approaches so that citizens feel obligated to obey the law not obliged to obey the law. findings of this study, which have been collected in a descriptive and analytical manner, despite emphasizing the existence of a moral right, believes that people align their behavior with the rule only when they consider the moral model as a behavioral standard. Therefor the hypothesis of this research indicates that with considering the citizenship rights as moral rights, according to approved internal values, legal norms will be accepted cause its consistency with ethics which leads to the replacement of obligation concept with compulsion to obey the law and improves the relationship between citizen and government.
    Keywords: rights, moral rights, legal rights, Citizenship Rights
  • Marzieh Davari Langroodi *, Jalil Ghanavati, Alireza Fasihizade Pages 335-356
    The conflict of justice and freedom is as old as contractual law. Despite the controversy over the justice protection and to restrict freewill , for many years, freedom of contract dominated the path to the interest of individuals and distributive justice in the community. But, over time, the economic relations of societies, shook the assumption of freewill. The scope of the application of standard contract, more than other contracts, is based on the justification of parties freewill in using these forms and of course, saving time, costs and having a superior position in imposing contractual terms. Abuse of this freewill, justifies the restriction of this principle and tendency to observe contractual justice as well. Lack of freewill in contracting parties, inequality of transaction power and market failure, are the main reasons for tendency toward controlling standard contracts. the author, in addition to comparative review of these reasons, tries to evaluate their importance regarding to the available criticism.
    Keywords: Contract Control, Contractual Justice, Freedom of contract, Freewill, Standard Contract
  • MohammadSadegh Mohammadi Ghahfarrokhi *, GholamHossein Elham Pages 357-386

    The Pahlavi era is the era of the establishment of criminal modernism.The Pahlavi government in this period accepted the validity of the Shari'a rulings to a minimum, but what is evident is that the government, after consolidating the foundations of its power, removed the validity of the Shari'a rulings from the text of the criminal law. The discourse of "criminal modernism" in this era, by rejecting the discourse axes of "sharia punishment", seeks to strengthen its foothold in the context of the developments of punishment in this period. The introduction of modern philosophical teachings and criminal law, the impact of new achievements in criminology and the legal system of France and the role of the "royal punishment" discourse in establishing the power and foundations of the Pahlavi government can be the most important factors influencing the evolution of punishment.The questions raised about the punishments of this age are, firstly, what discourses have been present in the context of the developments of punishment in this age, and secondly, what have been the effective factors and the role of these factors in the power of these discourses.The main issue of the research is to explain the role and effect of the present discourses in the context of the developments of punishment in the Pahlavi era. The researchers use Practical Discourse Analysis Method

    Keywords: Criminal Thought, Developments in Criminal Law, Pahlavi Era, Practical Discourse Analysis Method (PDAM), Punishment
  • Aghil Mohammadi *, Hiva Hajimolla Pages 387-420
    The right to water is one of the economic, social and cultural rights that have been approved by international documents. In implementing this right, states are committed to provide human access to safe and sufficient water for drinking, sanitary and domestic purposes. Although the commitment to the implementation of human rights, including the right to water, has been established in a way that basically obliges states when taking measures in their territorial territory, but based on the doctrine, the approach of human rights treaty bodies such as the Committee on Economic, Social and Cultural Rights, as well as opinions International Court of Justice, it is clear that the obligation of states to implement the right to water extends beyond their territory. In view of this issue, this article based on a descriptive-analytical method answers the question that in the international human rights system, how can states implement their obligation to the extraterritorial implementation of the right to water? The article argues that, like other second-generation human rights, states are committed to respect, protect and fulfill (at two levels of maximum and minimum obligations) the right to water beyond their territory.
    Keywords: Human rights, Right to Water, Extraterritorial Jurisdiction, Obligation to Respect, Obligation to Protect, Obligation to Fulfill